Er zijn twee soorten omvormer technieken: 1) Serie en 2) Parallel.

Serie

Serie - serie geschakeld of serieel geschakeld - betekent dat de zonnepanelen in een string komen te liggen waardoor ze afhankelijk zijn van de andere panelen. Het systeem is dus goed vergelijkbaar met de kerstboomverlichting: doet er één het niet, dan stopt het hele systeem met werken.

Er is maar één soort serie geschakelde systeem te koop op deze website: de string-omvormer. Een serie geschakeld systeem maakt het onmogelijk om van elk paneel bij te houden wat de productie daarvan is. Wij kunnen niet met u meekijken omdat uw gegevens niet online komen te staan, maar hoogstens lokaal bij u thuis op de computer. Een serieel geschakeld systeem betekent dat garantiekwesties voor de panelen in de toekomst lastig opgelost kunnen worden omdat het nauwelijks te achterhalen is waar een probleem zich bevindt in een installatie. U zou elk paneel van het dak moeten halen en het door moeten laten meten door een gekwalificeerde monteur.

Parallel

Parallel - of parallel geschakeld - betekent dat individuele zonnepanelen in een systeem onafhankelijk presteren van de rest van de panelen. Er zijn twee soorten parallel geschakelde systemen: 1) micro-omvormer systemen en 2) optimizer systemen. Er zijn veel voordelen aan parallel schakelen:

 

Een parallel geschakeld systeem is iets duurder, maar daar krijgt u dus veel voor terug.