Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen leveren meer geld op dan welke andere energiebesparende maatregel dan ook. Ook meer dan of uw geld op een spaarrekening te zetten. Dat is aan te tonen.

Om daadwerkelijk rendement te berekenen zoals een bank doet, gebruiken wij de volgende formule:

Jaarlijks  rendement= (opbrengst / aanschafkosten) (tot de macht (1 / looptijd)) -1

grafiek_rendement_479x299.jpg

Prijsontwikkelingen

Bij de genoemde rendementen zijn onzekerheden van toepassing, waardoor het uiteindelijke rendement hoger of lager kan uitvallen. De onzekerheid over de energieprijs in de toekomst staat een nauwkeurige rendement berekening van zonnepanelen in de weg. We mogen een jaarlijks stijging van de elektriciteitsprijs verwachten van 2 procent. De huidige prijs is ongeveer 23 eurocent / kWh. Hoe meer de stroomprijzen stijgen, hoe hoger het rendement is. We gaan tevens uit van een spaarrente van 1,8%, ook al is die in de praktijk al een stuk lager. Over spaartegoeden boven een bepaald bedrag moet 1,2 procent vermogensrendementsheffing worden betaald. Hierdoor kan een spaarrekening in de praktijk nog minder rente opleveren.

Rendementen bij alternatieve ontwikkeling rente- en energieprijzen

Hieronder staat een overzicht van de rendementen van energiebesparende maatregelen bij verschillende combinaties van rentestand en ontwikkeling van energieprijzen.

 

  Rente: 1,8%, Gasprijs stijgt 3%* Rente: 1,8%, Gasprijs stijgt 5%* Rente: 1,8%, Gasprijs stijgt niet* Rente: 0%, Gasprijs stijgt 3%* Rente: 0%, Gasprijs stijgt 5%*
Vloerisolatie 7% 8% 5% 6% 7%
Dakisolatie 8% 9% 7% 7% 8%
Spouwmuurisolatie 11% 12% 9% 10% 11%
Isolatieglas 5% 6% 4% 4% 6%
Zonnepanelen** 5% 6% 3% 4% 5%

* inclusief inflatie; ** op basis van stijging stroomprijs, resp. 2, 4, 0, 2 en 4%

 

Bron voor dit stuk is Milieu Centraal