15 Juli, 2024

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Enphase micro-omvormer zonnepanelen

 

Enphase micro-omvormers

 

Tsja, Enphase. Het heeft waarschijnlijk de beste naam in de PV-industrie voor omvormers. Met 20 jaar garantie en bijna 100% efficiency, bestaat er bijna niet beter. Echter, voor installateurs zijn alle draadjes en stukjes een nachtmerrie. Het systeem is ook nog eens peperduur. Wat nu precies de voordelen zijn ten opzichte van SolarEdge, is ons compleet onduidelijk. Toch zijn er bedrijven die er bij zweren. Wij raden het nemen van Enphase af, ook ten overstaan van de financiële malaise waar het bedrijf zich momenteel in bevindt.

 

Achtergrond Enphase

 

Enphase draait al vanaf het begin mee in de ontwikkeling van de PV sector en is een van de grootste omvormer-producenten ter wereld geweest. Het Amerikaanse bedrijf uit Californië bestaat al sinds 2006 en staat bekend als degene die micro-omvormers geïntroduceerd heeft uit het laboratorium en in de particuliere markt. Gloriejaren aan het begin van de jaren 2010 volgden, waarin miljoenen micro-omvormers wereldwijd werden verscheept. De laatste tijd heeft het aandeel het echter zwaar te verduren. Het bedrijf was in september 2014 het meest waard: € 16,85 per aandeel. Het bedrijf is nu nog maar een fractie daarvan waard met zijn $ 0,86 cent. Enphase is ook op mondiaal niveau afgegleden. In 2012 was het bedrijf nog de 7de grootste omvormer-producent ter wereld. Nu komt het niet eens meer op het lijstje voor.

 

Moeilijke tijden

 

Enphase is in juni door de NASDAQ  op de vingers getikt omdat het bedrijf niet voldoet aan zijn minimumvereiste van €  1,00 dollar per aandeel. Om te voldoen aan de regels voor het registreren, heeft Enphase een periode van 180 dagen na 23 juni 2017 om 10.00 dollar per aandeel voor 10 opeenvolgende werkdagen te herstellen.

Enphase heeft in het afgelopen jaar verscheidene belangrijke kostenbesparende maatregelen genomen. Het bedrijf is al jaren verlieslijdend. Enphase heeft contanten en liquide middelen t.w.v. van bijna 30 miljoen dollar volgens de cijfers aan het eind van het eerste kwartaal van 2017. Het rapporteerde een netto verlies van US $ 23,3 miljoen op inkomsten van US $ 54,7 miljoen in het meest recente kwartaal. Volgens een recente beleggingsbrief van Philip Shen in ROTH Capital, nadat Enphase zijn jaarlijkse analisten conferentie had gehouden, heeft het bedrijf naar verwachting kwartaalopbrengsten van ongeveer US $ 90 miljoen nodig, een stijging van 11% ten opzichte van 2016 om de geleidelijke bruto marges van 30% te kunnen opvangen. Dit zou de winstgevendheid kunnen herstellen en het bedrijf in rustiger vaarwater kunnen brengen.

 

Enphase: internationaal op de kaart

 

Enphase Energy is gespecialiseerd in de ontwikkeling en commercialisering van micro-omvromers voor de fotovoltaïsche markt. Het bedrijf heeft een solide internationaal profiel ontwikkeld dankzij verschillende vestigingen in verschillende gebieden van de wereld, waaronder Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en China. Enphase is in een dozijn landen te koop. Hier in Nederland biedt Enphase lokale klanten technische en commerciële bijstand dankzij zijn Nederlandstalige helpdesk.

 

Enphase micro-omvormer zonnepanelen

Nieuwste generatie, maar niet echt op het scherpst van de snede

 

In de micro-omvormer sector levert het bedrijf hun nieuwste vierde generatie, de Enphase M-serie die, afhankelijk van de configuraties, kunnen worden gebruikt voor residentiële toepassingen, commerciële omgevingen en publieke projecten zoals scholen. Echter, de nieuwe generatie kent ook serieuze beperkingen. Met name ten aanzien van de nieuwe, hoger vermogen panelen van 300 Wp plus. Het nadeel is dat M250’s bij 310 Wp gaan aftoppen. Dat wil zeggen dat als de panelen maximaal worden belast, ze hun piekvermogen niet halen.

 

Meer producten van Enphase

 

Enphase levert ook communicatie gateways, monitoring systemen, installatietools en accessoires, evenals andere energie gerelateerde diensten. Als u meer wilt weten over de zonne-energieproducten van Enphase Energy, kijkt u dan eens deze video:

 

 

APS, ons alternatief voor Enphase

 

Wij hebben eigenlijk de meeste ervaring met APS. APS, vinden wij, is een goed alternatief voor Enphase. Er is ook een garantie van 20 jaar, maar het is een stuk goedkoper. APS maakt gebruik van een dubbele behuizing voor de micro-omvormer waardoor geld wordt bespaard: in één kast zitten twee micro-omvormers. De monitoring, wat bij Enphase via de zogenaamde Envoy gaat,  is evengoed per paneel, en u kunt op het internet de productie van de panelen bijhouden. Bovendien is het voor de installateurs een stuk makkelijker instaleren, omdat er geen gekke tussenstukjes of kabel tussen moeten. Wij kijken net als bij Enphase mee met uw installatie. Als er iets mis is, pikken we het er zo tussenuit.

 

Uw ervaring met Enphase

 

Als u in het verleden micro-omvormers van Enphase heeft geprobeerd, kunt u dan uw ervaringen met ons delen? Het is de langst bestaande micro-omvormer, en wij zijn benieuwd naar hoe ze in de praktijk functioneren. Neemt u met ons contact op!