15 Juli, 2024

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

Zonnepanelen

 

Zonnepanelen absorberen het zonlicht als een bron van energie om elektriciteit of warmte te genereren.

Een fotovoltaïsche (PV) module is een verpakte, aansluitende montage van typisch 6x10 fotovoltaïsche zonnecellen. Fotovoltaïsche modules vormen de fotovoltaïsche array van een fotovoltaïsch systeem dat zonne-elektriciteit genereert en levert in commerciële en residentiële toepassingen. Elke module wordt beoordeeld op basis van zijn DC-uitgangsspanning onder standaard testomstandigheden (STC) en ligt meestal rond de 100 tot 365 Wattpiek (Wp). De efficiëntie van een module bepaalt het gebied van een module die dezelfde waarde heeft gegeven. Een 8% efficiënte 230 Wp module zal tweemaal de oppervlakte van een 16% efficiënte 230 Wp module hebben. Er zijn een paar commercieel beschikbare zonnepanelen die de efficiëntie van 22% overschrijden en naar verluidt zijn er zelfs panelen die meer dan 24% opwekken. Een enkele zonnepaneel module kan slechts een beperkte hoeveelheid energie produceren; de meeste installaties bevatten meerdere modules. Een fotovoltaïsch systeem omvat typisch een reeks fotovoltaïsche modules, een omvormer, een batterij voor opslag, interconnectieve bedrading en eventueel een zonne-tracking-mechanisme. In Nederland worden batterijen over het algemeen nog niet toegepast, omdat ze door de salderingswetgeving nog niet nodig zijn.

De meest voorkomende toepassing van zonnepanelen is zonne-waterverwarmingssystemen.

De prijs van zonne-energie is nog steeds dalend, waardoor het in veel landen al goedkoper is dan gewone fossiele brandstof elektriciteit van het net (er is 'net-pariteit').

 

Inhoudsopgave artikel zonnepanelen

 

• 1 Theorie en constructie

• 2 Efficiëntie

• 3 Technology

3.1Thin film

• 4 Smart zonnepanelen

• 5 Prestatie en degradatie

• 6 Onderhoud zonnepanelen

• 7 Recycling

• 8 Productie

• 9 Prijs

• 10 Montagemateriaal en monitoring

• 11 Standaarden

• 12 Toepassingen

 

Theorie en constructie

Zonnecel

Van een zonnecel tot PV-systeem

 

Fotovoltaïsche modules gebruiken lichtenergie (fotonen) van de zon om elektriciteit te genereren via het fotovoltaïsche effect. De meeste modules gebruiken wafer-gebaseerde kristallijne siliciumcellen of dunne filmcellen. Het structurele (lastdragende) lid van een module kan de bovenste laag of de achterlaag zijn. Cellen moeten ook beschermd worden tegen mechanische schade en vocht. De meeste modules zijn rigide, maar semi-flexibele zijn beschikbaar zoals dunne filmcellen. De cellen moeten elektrisch in serie worden aangesloten, van cel tot cel. Van buiten gebruiken de meeste fotovoltaïsche modules het type MC4-connectoren om gemakkelijk weerbestendige verbindingen te maken met de rest van het systeem.

Modules elektrische aansluitingen worden in serie gemaakt om een ​​gewenste uitgangsspanning en/of parallel te verkrijgen om een ​​gewenste stroomcapaciteit te bieden. De geleidende draden die de stroom van de modules afnemen, kunnen zilver, koper of andere niet-magnetische geleidende overgangsmetalen bevatten. Bypassdiodes kunnen worden geïntegreerd of extern gebruikt, bij gedeeltelijke module-schaduw, om de uitvoer van modulesecties die nog steeds verlicht zijn, te maximaliseren.

Enkele speciale zonne-PV modules omvatten concentratoren waarin licht gericht is op lenzen of spiegels op kleinere cellen. Dit maakt het gebruik van cellen met een hoge kosten per eenheidsarea (zoals galliumarsenide) op een kosteneffectieve manier mogelijk.

 

Zonnepanelen

 

Efficiënties

 

Afhankelijk van de constructie kunnen fotovoltaïsche modules elektriciteit produceren uit een reeks lichtfrequenties, maar meestal kan het hele zonnebereik (in het bijzonder ultraviolet, infrarood en laag of diffuus licht) niet bedekken. Vandaar dat veel zonlicht in het zonnetje wordt verspild door zonnepanelen, en ze kunnen veel hogere efficiënties verlenen als ze verlicht worden met monochromatisch licht. Daarom is een ander ontwerpconcept om het licht in verschillende golflengten te verdelen en de balken op verschillende cellen af ​​te stemmen die op die gebieden worden afgestemd. Dit is geprojecteerd om de efficiëntie met 50% te verhogen. Wetenschappers van Spectrolab, een dochteronderneming van Booeing, hebben de ontwikkeling van multi-junction zonnecellen gemeld met een efficiëntie van meer dan 40%, een nieuw wereldrecord voor fotovoltaïsche zonnecellen. De Spectrolab-wetenschappers voorspellen ook dat de concentrator zonnecellen in de toekomst efficiënter kunnen bereiken van meer dan 45% of zelfs 50%. De theoretische efficiëntie bedraagt ​​ongeveer 58% in cellen met meer dan drie kruispunten.

Op dit moment is de best verkochte zonlichtomrekeningskoers (zonne-energie-efficiëntie) ongeveer 21,5% in nieuwe commerciële producten, meestal lager dan de efficiëntie van hun cellen in isolatie. De meest efficiënte massaproduceerde zonnepanelen hebben een vermogenstest van tot 175 W / m2 (16,22 W / ft2). Onderzoek door Imperial College, Londen heeft aangetoond dat de efficiëntie van een zonnepaneel verbeterd kan worden door het lichtontvangende halfgeleideroppervlak te bekleden met aluminium nanocylinders vergelijkbaar met de randen op Lego-blokken. Het verspreide licht reist dan langs een langere weg in de halfgeleider, wat betekent dat meer fotonen kunnen worden geabsorbeerd en omgezet in stroom. Hoewel deze nanocylinders eerder zijn gebruikt (aluminium werd voorafgegaan door goud en zilver), kwam de lichtverspreiding in het nabijgelegen infraroodgebied en werd zichtbaar licht sterk geabsorbeerd. Aluminium bleek te hebben Absorbeerde het ultraviolette deel van het spectrum, terwijl de zichtbare en bijna infrarode delen van het spectrum door het aluminiumoppervlak verstrooid werden. Dit, volgens het onderzoek, zou de kosten aanzienlijk kunnen verlagen en de efficiëntie verbeteren, aangezien aluminium meer en minder kostbaar is dan goud en zilver. In het onderzoek werd ook opgemerkt dat de toename van de huidige dunne filmzonnepanelen technisch haalbaar is zonder "efficiëntie van energieomzetting te beperken, waardoor materiaalverbruik wordt verminderd".

• De efficiëntie van het zonnepaneel kan worden berekend op basis van de MPP (maximale krachtpunt) waarde van zonnepanelen

• Zonne-omzetters converteren de gelijkstroom aan de wisselstroom door het uitvoeren van het MPPT-proces: zonne-omvormer moniteert de uitgangsstroom (I-V-curve) van de zonnecel en past de juiste weerstand (belasting) toe op zonnecellen om maximale stroom te verkrijgen.

• MPP (Maximum Power Point) van het zonnepaneel bestaat uit MPP-spanning (V mpp) en MPP stroom (I mpp): het is een capaciteit van het zonnepaneel en de hogere waarde kan hogere MPP maken.

Micro-omgekeerde zonnepanelen worden parallel gekoppeld, die meer output produceren dan normale panelen die in serie worden aangesloten met de uitvoer van de serie die wordt bepaald door het laagste uitvoerende paneel (dit staat bekend als het "Kerstlicht effect"). Micro-omvormers werken onafhankelijk, zodat elk paneel de maximale output levert op basis van het beschikbare zonlicht.

 

Zonnepanelen

 

Technologie

 

Hoofdartikelen: Kristallijne silicium en Thin film zonnecel

De meeste zonnepanelen worden momenteel geproduceerd uit kristallijne silicium (c-Si) zonnecellen gemaakt van multicrystalline en monokristallijne silicium. In 2013 stond kristallijn silicium voor meer dan 90 procent van de wereldwijde PV-productie, terwijl de rest van de totale markt bestaat uit dunne-film technologieën die cadmium telluride, CIGS en amorf silicium gebruiken. Opkomende, zonne-technologieën van de derde generatie gebruiken geavanceerde Dunne filmcellen. Ze produceren een relatief hoge efficiency conversie voor de lage kosten in vergelijking met andere zonne-technologieën. Ook worden hoogwaardige, high-efficiency en dichtgekoppelde rechthoekige multi-junction (MJ) cellen bij voorkeur gebruikt in zonnepanelen op ruimtevaartuigen, aangezien zij de hoogste verhouding van gegenereerde kracht per kilogram in de ruimte opheffen. MJ-cellen zijn samengestelde halfgeleiders en gemaakt van galliumarsenide (GaAs) en andere halfgeleidermaterialen. Een andere opkomende PV-technologie die MJ-cellen gebruikt, is concentrator photovoltaics (CPV).

 

Zonnepanelen

 

Dunne film

 

In rigide dunne-filmmodules worden de cel en de module in dezelfde productielijn vervaardigd. De cel is gemaakt op een glazen substraat of superstraat, en de elektrische verbindingen worden in situ gecreëerd, een zogenaamde "monolithische integratie". Het substraat of superstraat is gelamineerd met een inkapselmiddel op een voor- of achterblad, meestal een andere glasplaat. De belangrijkste celtechnologieën in deze categorie zijn CdTe, of a-Si, of a-Si + uc-Si tandem, of CIGS (of variant). Amorf silicium heeft een conversiepercentage van zonlicht van 6-12%

Flexibele dunne filmcellen en -modules worden op dezelfde productielijn gecreëerd door de fotoactieve laag en andere benodigde lagen op een flexibel substraat af te zetten. Als het substraat een isolator is (bijvoorbeeld polyester of polyimide film) kan monolithische integratie worden gebruikt. Als het een geleider is, moet er een andere techniek voor elektrische aansluiting worden gebruikt. De cellen worden in modules gemonteerd door ze te lamineren op een transparant kleurloos fluoropolymeer aan de voorkant (typisch ETFE of FEP) en een polymeer dat geschikt is voor het binden aan het uiteindelijke substraat aan de andere kant.

 

Slimme zonnepanelen

 

Belangrijkste artikelen: Smart module en Solar micro-omvormer

Verschillende bedrijven zijn begonnen met het inbedden van elektronica in PV-modules. Dit zorgt voor het uitvoeren van maximale powerpoint tracking (MPPT) voor elke module afzonderlijk en de meting van prestatiegegevens voor monitoring en fout detectie op module niveau. Sommige van deze oplossingen maken gebruik van power optimizers, een DC-to-DC converter technologie ontwikkeld om de energie-oogst van zonne-fotovoltaïsche systemen te maximaliseren. Vanaf ongeveer 2010 kan dergelijke elektronica ook compenseren voor schaduw effecten, waarbij een schaduw die over een sectie van een module valt, de elektrische uitvoer van een of meer snaren cellen in de module naar nul vallen, maar niet de uitvoer van de De gehele module valt op nul.

 

Prestatie en afbraak

 

Module prestaties worden doorgaans beoordeeld onder standaard testomstandigheden (STC): bestraling van 1.000 W / m2, zonne-spectrum van AM 1.5 en module temperatuur bij 25 ° C.

Elektrische eigenschappen omvatten nominale stroom (PMAX, gemeten in W), open circuit voltage (VOC), kortsluitstroom (ISC, gemeten in ampère), maximale voedingsspanning (VMPP), maximale stroomstroom (IMPP) -peak, Wp) en module-efficiëntie (%).

Nominale spanning verwijst naar de spanning van de batterij die de module het beste geschikt is om te laden; Dit is een overgebleven term vanaf de dagen dat zonnepanelen alleen gebruikt werden om batterijen te laden. De daadwerkelijke spanningsuitgang van de module verandert aangezien de verlichting, temperatuur en belastingomstandigheden veranderen, dus er is nooit een specifieke spanning waarbij de module werkt. Nominale spanning stelt gebruikers in staat om ervoor te zorgen dat de module compatibel is met een bepaald systeem.

Open circuit voltage of VOC is de maximale spanning die de module kan produceren wanneer deze niet is aangesloten op een elektrisch circuit of systeem. VOC kan met een voltmeter gemeten worden direct op de aansluitingen van de verlichte module of op de losgekoppelde kabel.

De piekvermogensgraad, Wp, is de maximale uitgang onder standaard testomstandigheden (niet de maximale output). Typische modules, die ongeveer 1 m × 2 m of 3 ft 3 in × 6 ft 7 inch kunnen bedragen, worden beoordeeld van zo laag als 75 W tot zo hoog als 350 W, afhankelijk van hun efficiëntie. Op het moment van testen worden de testmodules ingevoerd volgens hun testresultaten, en een typische fabrikant kan hun modules beoordelen in stappen van 5 W, en beoordelen ze op +/- 3%, +/- 5%, + 3 / -0% of + 5 / -0%.

 

Zonnepanelen

 

Zonne-modules moeten de regen, hagel, zware sneeuwbelasting en warmte- en koudecycli voor vele jaren weerstaan. Veel kristallijne siliciummodulefabrikanten bieden een garantie die de elektrische productie gedurende 10 jaar garandeert bij 90% van de nominale stroomvermogen en 25 jaar bij 80%.

Potentiële geïnduseerde afbraak (ook wel PID genoemd) is een mogelijke geïnduceerde prestatieafbraak in kristallijne fotovoltaïsche modules, veroorzaakt door zogenoemde straystromen. Dit effect kan leiden tot vermogensverlies van maximaal 30%.

De grootste uitdaging van fotovoltaïsche technologie is de efficiëntie van zonnestelsels. Terwijl het gebruik van dergelijke systemen een grote interesse oplevert als gevolg van de lange termijn winstuitkomsten, moet de efficiëntie een lange weg komen voordat het in alle verbruikers van elektriciteit waarschijnlijk wordt geïntroduceerd.

Het probleem ligt in de enorme activatie-energie die voor een foton moet worden overwonnen om een ​​elektron te oogsten voor oogstdoeleinden. Bevorderingen in fotovoltaïsche technologieën hebben het proces van "doping" van het siliconensubstraat tot gevolg gehad om de activatie-energie te verlagen waardoor het paneel efficiënter wordt bij het omzetten van fotonen naar retrieve electrons. Chemische stoffen zoals Boron (p-type) worden in het halfgeleiderkristal aangebracht om donor- en acceptor-energieniveaus aanzienlijk dichter bij de valence- en conductorbanden te creëren. Hierdoor kan de toevoeging van Boron-onzuiverheid de activeringsenergie 20 maal dalen van 1,12 eV tot 0,05 eV. Aangezien het potentiaalverschil (EB) zo laag is, kan de Boron bij kamertemperatuur thermisch ioniseren. Dit zorgt voor vrije energiedragers in de geleidings- en valencebanden, waardoor de fotonen meer kunnen worden omgezet in elektronen.

Zonne-energie zorgt voor meer efficiëntie dan warmte, zoals de opwekking van energie in warmtemotoren. Het nadeel met warmte is dat het grootste deel van de verwarmde hitte verloren gaat aan de omgeving. Thermische efficiëntie is zoals gedefinieerd:

Door de inherente onomkeerbaarheid van warmteproductie voor nuttig werk worden de efficiëntieniveaus verminderd. Aan de andere kant, met zonnepanelen is er geen vereiste om warmte te behouden, en er zijn geen nadelen zoals wrijving.

 

Grootste merken zonnepanelen

 

Onderhoud

 

 

 

Zonnepaneelomzettingsefficiëntie, meestal in het 20% bereik, wordt verminderd door stof, vuil, stuifmeel en andere deeltjes die op het zonnepaneel accumuleren. "Een vuil zonnepaneel kan zijn vermogen vermeden met maximaal 30% in hoge stof- / pollen- of woestijngebieden", zegt Seamus Curran, universitair hoofddocent in de natuurkunde aan de Universiteit van Houston en directeur van het Instituut voor NanoEnergy, die zich specialiseert in de Ontwerp, engineering en assemblage van nanostructuren.

Betalen om zonnepanelen schoon te maken is vaak niet een goede investering; Onderzoekers vonden panelen die gedurende 145 dagen tijdens de zomertest in Californië niet werden gereinigd of geregend, slechts 7,4% van hun efficiëntie verloren. Over het algemeen, voor een typisch residentieel zonnestelsel van 5 kW, zullen de waspanelen halverwege de zomer vertalen tot een loon van $ 20 in de elektriciteitsproductie tot de zomertest op ongeveer 2½ maanden eindigt. Voor grotere commerciele dakinstallaties zijn de financiële verliezen groter, maar zelden genoeg om de kosten van het wassen van de panelen te waarborgen. Gemiddeld verloren panelen iets minder dan 0,05% van hun totale efficiëntie per dag.

 

Recycling

 

De meeste onderdelen van een zonne-energie kunnen worden gerecycleerd, inclusief 95% van bepaalde halfgeleidermaterialen of het glas, evenals grote hoeveelheden ferro- en non-ferrometalen. Sommige particuliere bedrijven en non-profitorganisaties zijn momenteel bezig met terugname- en recyclingactiviteiten voor end-of-life modules.

Recyclingmogelijkheden zijn afhankelijk van het soort technologie dat in de modules wordt gebruikt:

• Silicon-gebaseerde modules: aluminium kaders en aansluitkasten worden handmatig gedemonteerd aan het begin van het proces. De module wordt dan in een molen gebroken en de verschillende fracties zijn gescheiden - glas, kunststof en metalen. Het is mogelijk om meer dan 80% van het inkomende gewicht te herstellen.

Dit proces kan worden uitgevoerd door platte glasrecyclers, aangezien de morfologie en samenstelling van een PV-module vergelijkbaar zijn met die platte glazen die in de bouw- en automobielindustrie worden gebruikt. Het gerecupereerde glas wordt bijvoorbeeld gemakkelijk aanvaard door de glasschuim- en glasisolatieindustrie.

• Niet-silicium gebaseerde modules: zij hebben specifieke recyclingstechnologieën nodig, zoals het gebruik van chemische baden om de verschillende halfgeleidermaterialen te scheiden. Voor cadmium telluride modules begint het recyclingproces door de module te verpletteren en vervolgens de verschillende fracties te scheiden. Dit recyclingproces is ontworpen om 90% van het glas en 95% van de geleverde halfgeleidermaterialen te herstellen. In de afgelopen jaren zijn er reclamebureaus op commercieel schaal gecreëerd door particuliere bedrijven.

Sinds 2010 is er een jaarlijkse Europese conferentie die fabrikanten, recyclers en onderzoekers samenbrengt om te kijken naar de toekomst van recycling van PV-modules.

 

Productie

 

Zie ook: Lijst van fotovoltaïsche bedrijven

In 2010 werden 15,9 GW zonne-PV-installatie geïnstalleerd, met PV-prijsonderzoek PV PV en het marktonderzoekbedrijf PVinsights, die jaarlijks op jaarbasis een groei van 117,8% in zonne-PV-installatie rapporteren.

Met meer dan 100% groei op jaarbasis in de installatie van PV-systemen, hebben de modules van PV-modules hun zendingen van zonnepanelen in 2010 dramatisch verhoogd. Ze hebben hun capaciteit actief uitgebreid en zich in gigawatt GW-spelers veranderd. Volgens PVinsights zijn vijf van de top tien PV-modules in 2010 GW-spelers. Suntech, First Solar, Sharp, Yingli en Trina Solar zijn nu GW-producenten en de meeste verdubbelden hun verzendingen in 2010.

De basis voor het produceren van zonnepanelen draait om het gebruik van siliciumcellen. Deze siliconencellen zijn doorgaans 10-20% efficiënt bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit, waarbij nu nieuwere productiemodellen meer dan 22% bedragen.

Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen efficiënter worden, hebben onderzoekers over de hele wereld geprobeerd nieuwe technologieën te ontwikkelen om zonnepanelen efficiënter te maken om zonlicht in energie te veranderen.

In 2014 waren de grootste tien producenten van zonne-energiemodules in termen van verzonden capaciteit tijdens het kalenderjaar 2014 Trina Solar, Yingli, Sharp Solar en Canadian Solar.

 

Prijs

 

Zie ook: Gridpariteit

De wet van Swanson stelt dat bij elke verdubbeling van de productie van panelen de kosten van panelen met 20 procent zijn verminderd.

Gemiddelde prijsinformatie verdeelt zich in drie prijsklassen: die kopen kleine hoeveelheden (modules van alle maten in het kilowatt-assortiment jaarlijks), kopers van middelgrote omvang (gewoonlijk maximaal 10 MW per jaar), en grote kopers (zelfverklarende en met toegang tot De laagste prijzen). Op de lange termijn is er duidelijk een systematische vermindering van de prijs van cellen en modules. Bijvoorbeeld, in 2012 werd geschat dat de hoeveelheidskosten per watt ongeveer US $ 0,60 bedroegen, dat 250 keer lager was dan de kosten in 1970 van US $ 150. Een 2015-studie toont prijs / kWh sinds 1980 met 10% per jaar, en voorspelt dat zonne-energie 2030% van het totale elektriciteitsverbruik in 2030 zou kunnen dragen, terwijl het Internationaal Energieagentschap voor 2050 voor 16% voorspelt.

De echte wereldproductiekosten voor de energiebron zijn veel afhankelijk van lokale weersomstandigheden. In een bewolkt land zoals het Verenigd Koninkrijk is de kosten per geproduceerde kWh hoger dan in zonnige landen zoals Spanje.

Naast RMI, Balance-of-System (BoS) -elementen, is dit de non-module kosten van niet-microinverter zonne-modules (zoals bedrading, omzetters, rekken systemen en diverse componenten) ongeveer de helft van de totale installatiekosten.

Voor de zonnecentrales van de koopwaar, waar de elektriciteit wordt verkocht in het elektriciteitsnetwerk, zullen de kosten van zonne-energie moeten overeenkomen met de groothandelsprijs van elektriciteit. Dit punt wordt soms 'wholesale grid parity' of 'busbar parity' genoemd.

Sommige fotovoltaïsche systemen, zoals dakinstallaties, kunnen rechtstreeks aan een elektriciteitsgebruiker leveren. In deze gevallen kan de installatie concurrerend zijn als de uitvoerkosten overeenkomen met de prijs waarmee de gebruiker betaalt voor zijn elektriciteitsverbruik. Deze situatie wordt soms 'retail grid parity', 'socket parity' of 'dynamic grid parity' genoemd. Onderzoek door UN-Energy in 2012 suggereert gebieden van zonnige landen met hoge elektriciteitsprijzen, zoals Italië, Spanje en Australië, en gebieden met dieselgeneratoren hebben de retailnetpariteit bereikt.

 

Zonnepanelen

 

Montage en monitoring

 

Hoofdartikelen: Fotovoltaïsche montagesysteem en Solar tracker

Aardbevestig fotovoltaïsch systeem zijn gewoonlijk grote, zonne-energiecentrales. Hun zonnepanelen worden op hun plaats gehouden door rekken of kaders die zijn bevestigd aan grondsteunen. Ondergrondse bevestigingssteunen omvatten:

• Pole mounts, welke Rechtstreeks in de grond of in beton ingebed.

• Bevestigingen, zoals betonplaten of gegoten voeten

• Ballastige voetsteunen, zoals betonnen of stalen basen die gewicht gebruiken om het zonne-modulesysteem in positie te beveiligen en geen grondpenetratie nodig hebben. Dit type montagesysteem is goed geschikt voor plaatsen waar uitgraving niet mogelijk is, zoals afgedekte stortplaatsen en vereenvoudigt ontmanteling of verplaatsing van zonne-modulesystemen.

Dakmonterende zonne-energie systemen bestaan ​​uit zonnepanelen die op zijn plaats zijn gehouden door racks of frames die zijn bevestigd aan dakmontages. Dakmontagesteunen omvatten:

• Poelsteunen, die rechtstreeks op de dakconstructie zijn bevestigd en kunnen extra rails gebruiken voor het bevestigen van de module racking of frames.

• Ballastige voetsteunen, zoals beton- of stalen basen die gewicht gebruiken om het paneelsysteem in positie te beveiligen en niet door penetratie nodig hebben. Met deze montagemethode kunnen ontmanteling of verplaatsing van zonnepaneelsystemen zonder nadelige gevolgen voor de dakconstructie plaatsvinden.

• Alle bedrading die aangrenzende zonnepanelen aansluit op de apparatuur voor het oogsten van energie, moet worden geïnstalleerd volgens de lokale elektrische codes en moeten worden uitgevoerd in een leiding die geschikt is voor de klimaatomstandigheden

Solar trackers verhogen de hoeveelheid geproduceerde energie per module tegen een kosten van mechanische complexiteit en behoefte aan onderhoud. Zij herkennen de richting van de zon en kantelen of roteren de modules als nodig voor maximale blootstelling aan het licht. Als alternatief houden vaste racks stationair als de zon over de lucht beweegt. Het vaste rek stelt de hoek in waarop de module vastgehouden wordt. Hoekhoeken die overeenkomen met de breedtegraad van een installatie zijn gebruikelijk. De meeste van deze vaste rekken zijn op polen boven de grond geplaatst. Panelen die in het westen of in het oosten komen, kunnen een beetje lagere energie leveren, maar het aanbod verliezen, en kunnen meer kracht leveren tijdens de piekvraag.

 

Zonnepanelen

 

Standaarden

 

Normen die algemeen gebruikt worden in fotovoltaïsche modules:

• IEC 61215 (kristallijne siliciumprestatie), 61646 (dunne filmprestatie) en 61730 (alle modules, veiligheid)

• ISO 9488 Solar Energy-Woordenschat.

• UL 1703 van Underwriters Laboratories

• UL 1741 van Underwriters Laboratories

• UL 2703 van Underwriters Laboratories

• CE-markering

• Elektrische Veiligheidstester (EST) Serie (EST-460, EST-22V, EST-22H, EST-110).

 

Toepassingen

 

Er zijn veel praktische toepassingen voor het gebruik van zonnepanelen of fotovoltaïsche apparaten. Het kan eerst in de landbouw gebruikt worden als bron voor irrigatie. In de gezondheidszorg kunnen zonnepanelen worden gebruikt om medische benodigdheden te koelen. Het kan ook worden gebruikt voor infrastructuur. PV modules worden gebruikt in fotovoltaïsche systemen en omvatten een grote verscheidenheid aan elektrische apparaten:

• Fotovoltaïsche centrales

• Zonne-PV-systemen op de dak

• Standalone PV-systemen

• Zonnehybride krachtsystemen

• Geconcentreerde fotovoltaïsche materialen

• Zonnevlakken

• Zonnepompen lasers

• Zonnevoertuigen

• Zonnepanelen op ruimtevaartuigen en ruimtestations