22 Mei, 2024

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

LG NeON R

Zonnepanelen LG NeON R

In mei 2017 introduceerde LG zijn 20,8% efficiëntie LG NeON R paneel met 25 jaar fabrieksgarantie. Terwijl de naam iets weg heeft van een defecte Caps Lock-toets, is voor zover wij weten niets mis met het paneel zelf. Het heeft 60 cellen, de standaard voor zonnepanelen, en varieert van 350 tot 360 Wp, waardoor het een van de meest krachtige panelen is die beschikbaar is op de consumentenmarkt.

Het is een indrukwekkend stukje technologie met een efficiëntie van maximaal 20,8%, dat ruim boven het gemiddelde ligt. Waarmee het er echt tussenuit springt, is dat de andere panelen van tot nu toe maximaal 12 jaar productgarantie gaven, terwijl van dit paneel de productgarantie 25 jaar is. Momenteel biedt alleen SunPower hetzelfde niveau van garantiebescherming, alleen is dat bedrijf lang niet zo robuust als LG natuurlijk.

Op het moment van schrijven zijn de panelen met aluminium omlijsting en witte tedlar reeds beschikbaar bij een enkele LG-distributeurs, waaronder ons. Ze zijn niet goedkoop, maar dat viel te verwachten voor wat duidelijk een premium product is. Met zonnepanelen is het helaas niet altijd waar dat u krijgt waarvoor u betaalt, maar het is zeker wel waar dat u nooit krijgt waarvoor u niet betaalt.

LG is niet een klein bedrijf

LG is een groot Zuid-Koreaans bedrijf met ruim 200.000 medewerkers die zonnepanelen produceert naast heel veel andere elektro-technische producten als tv's, koelkasten en computers. De kansen dat het bedrijf blijft bestaan lijken goed. Ze zullen waarschijnlijk lang genoeg bestaan ​​om hun 25 jaar productgarantie te kunnen dekken.

LG panelen zijn Tier 1

Ons advies als het gaat om het kopen van zonnepanelen is om degenen te nemen die bekend staan betrouwbaar te zijn. LG panelen zijn Tier 1 op het moment van schrijven en ze zijn betrouwbaar. Interessant was dat LG niet als Tier 1 in het eerste kwartaal van 2017 werd geclassificeerd. Tier 1 betekent niets anders dan dat een paneel wordt beschouwd als betrouwbaar genoeg voor grote financiële organisaties om geld aan grootschalige zonnepaneelprojecten uit te lenen. Het nadeel is dat de panelen van LG niet worden gebruikt in voldoende grote zonne-energieprojecten, waardoor ze niet beschouwd worden als Tier 1, hoe goed ze ook zijn. dat komt doordat LG zich heeft geconcentreerd op het premium segment van de zonnepanelen markt en daardoor te duur waren voor projectontwikkeling. Ze hebben het met een kwart minder grote projecten moeten stellen en werden tijdelijk niet meer als Tier 1 aangemerkt.

Naar mijn mening staan LG panelen een stuk boven de vele die in Tier 1 genoemd worden en het feit dat ze 3 maanden niet geclassificeerd zijn, zou voor mij geen reden zijn om ze niet te gebruiken.

LG biedt een volledige fabrieksgarantie

In tegenstelling tot de meeste fabrikanten van zonnepanelen biedt LG een volledige vervangingsgarantie op voorwaarde dat u in of in de buurt van een grootstedelijk gebied woont. Dit betekent dat als uw paneel een tekort produceert, LG u niet alleen een nieuw paneel zal geven, maar ook iemand uit zal zenden om het gratis te vervangen. LG biedt deze service voor 12 jaar aan bij hun standaard panelen, maar voor de NeON R is de productgarantie voor de volledige 25 jaar. Dit is goed voor de gemoedsrust, hoewel het ook iets aan de prijs toevoegt. LG vertelde me dat het 20 tot 30 cent per Wp kost om de extra garantie te geven, dus daar betaalt u gewoon voor. Echter, het is zeer onwaarschijnlijk dat u van de garantie gebruik zult moeten maken. Markus Lambert, manager van de nationale verkoopmarkt van LG in Australië vertelde een journalist dat uit de 400.000 LG panelen die tot nu toe in dat land zijn geïnstalleerd, slechts drie vervangen moesten worden. Eén van die vervangingen was om een ​​moeilijke klant zijn zin te geven en niet LG's fout.

Dit betekent niet dat er maar een 1/200.000 kans bestaat dat de panelen in de komende 25 jaar kapot zullen gaan – want ze bestaan natuurlijk niet lang genoeg om zoiets te kunnen zeggen - maar het is wel een goede indicator dat de panelen betrouwbaar zijn. 20 tot 30 cent per watt voor extra garantie lijkt ons echter wel veel voor een product dat historisch gezien zo’n lage uitval heeft. Dat is maximaal € 72 per paneel. Als de gemiddelde leeftijd van een paneel dat wordt vervangen 13 jaar bedraagt, dan is die € 72,- door rente € 106,- geworden. Als 1 op 10.000 panelen vervangen wordt, dan heeft LG ongeveer een miljoen euro gerekend voor één enkele paneel dat ze moeten vervangen. Merkwaardig.

LG heeft sindsdien bekend gemaakt dat de hogere garantieverzekeringskosten een klein deel van de extra 20-30 cent zijn. Ze vertelden dat de meeste extra kosten in de R en D en nieuwe productiemachines zitten om het paneel te ontwikkelen en te maken. De kosten zitten in de nieuwe 30 achterste busbar technologie met speciale Ntype high efficiency cellen.

De "Ferrari" van zonnepanelen

Volgens LG is NeON R de Ferrari van zonnepanelen. Als zij ons wilden imponeren, hadden ze beter kunnen vertellen dat het de Toyota Corolla van zonnepanelen was. Met 350 tot 360 Wp is het paneel wel op eenzame hoogte boven de andere panelen. Het is zo’n beetje de hoogste Wp dat bestaat voor 60-cels panelen. Het hoge rendement ervan is niet voldoende om zijn vermogen tot 350 of meer te tillen, dus het is ook ongeveer 5% groter dan het gemiddelde 60-cels paneel. Dit is niet veel, maar het is iets om in gedachte te houden bij het bepalen van hoeveel er op een dak passen. Ondanks het iets grotere formaat slaagde LG erin om de panelen slechts 18,5 kilo te laten wegen. Om een ​​of andere reden staat in hun brochure "LG NeON® R's 360W heeft een vergelijkbare fysieke grootte als veel conventionele 260 Wp panelen." Het is waar dat slechts 5% groter is dan de "vergelijkbare grootte", maar als ze hadden opgeschreven: 'Dit zijn waarschijnlijk de grootste 60-cels panelen die je kunt vinden', dan zou dat ook waar geweest zijn.

LG panelen en warmte

Als panelen warm worden, neemt de efficiëntie af. Het is gebruikelijk dat panelen in de volle zonneschijn 20 graden warmer worden dan de luchttemperatuur wanneer er niet veel wind staat. Het getal dat laat zien hoe goed panelen hitte verdragen, heet de temperatuurcoëfficiënt van de maximale uitgangsvermogen, afgekort met Pmax op data sheets. Het gemiddelde getal voor panelen is ongeveer -0,4%, maar de LG NeON R doet het aanzienlijk beter met -0,3%. Dit betekent dat een paneel dat werkt bij 20,8% efficiëntie wanneer het 25 graden is, alleen zal deze dalen tot 19,6% efficiëntie als de temperatuur tot 45 graden stijgt.

Topless

Op de cellen van het paneel bevinden zich geen kabeldraden. Dit helpt de efficiëntie omdat zich niets in de cel zelf bevindt. SunPower Maxeon cellen blijken “topless” te zijn door een geleidende transparante laag in de oppervlakte, maar ik weet niet of LG dezelfde methode toepast.

Esthetiek van de LG NeON R 350 Wp

Als esthetiek belangrijker voor u is, dan efficiëntie, dan is er een zwarte versie van de LG NeON R die 350 watt oplevert. Die komt in Nederland pas volgende zomer uit.

Conclusie LG NeON R

SolarWorld is er niet meer, waardoor er slechts 2 ultra-premium zonnepanelenfabrikanten nog in Nederland worden verkocht: LG en Sunpower. Sunpower levert een 25 jaar productgarantie op al de verkochte panelen. LG's standaard is 12 jaar - met de 25 jaar NeON Rs als uitzondering.

De NeON R-panelen zullen ongeveer € 1,35 tot € 1,40 per Wp kosten. Dit betekent dat ze gelijkwaardig zijn aan SunPower's duurste panelen, maar duurder dan Sunpower's goedkopere modellen. Maar als u een paneel uit het topsegment wilt kopen, dan is uw keuze nu dus verbreedt: Sunpower of LG NeON R.