22 Mei, 2024

 

 
 
 

Vraag gesprek aan

ESDEC zonnepanelen

Esdec Flatfix Fusion en ECO

 

Voor platte daken gebruiken wij in principe altijd een systeem van ESDEC (website Esdec). Dat is soms ECO, doordat we hier panelen rechtop kunnen monteren, maar voornamelijk Fusion. Wij leggen al vier jaar de producten van Esdec aan en kennen de materialen door en door. Bij ons bestaat er geen twijfel dat er voor platte daken niets beter te krijgen is tegen het geld dat ervoor betaald wordt. Daarbij komt de uitstekende garantie van 20 jaar, en het feit natuurlijk dat het hier gaat om een echt Nederlands product. Onze favoriete combinatie is daarom: LG 330 Wp NeON 2SolarEdge en Esdec Fusion.

Fusion: in minder tijd een beter systeem

Het mooie van Fusion is hoe de materialen op verschillende manieren en modulair kunnen worden opgebouwd waardoor op elk plat dak wel iets mogelijk is. Voor installateurs is het extra aantrekkelijk, omdat het systeem met slechts een klein aantal onderdelen kan worden opgebouwd. Het systeem klik je letterlijk zo in elkaar zonder dat er sprake is van kwaliteit afbreuk. Dat bespaart montagetijd, en dus kosten voor de eindgebruiker. De hoofdcomponenten zijn door middel van slimme klikkoppelingen met elkaar verbonden. Met slechts één stuk gereedschap worden de zonnepanelen met elkaar verbonden. Enkel een dopsleutel van 10mm is nodig, waardoor u of een andere monteur de installatie ook makkelijk kan demonteren als dat nodig blijkt. Bijvoorbeeld om het dakleer te vervangen. De basiscomponenten van het FlatFix Fusion systeem zijn vervaardigd van hoogwaardig aluminium, gecoat staal en hightech plastic. Alle toegepaste materialen worden streng getest op kwaliteit, duurzaamheid en weerinvloeden zoals UV, vorst en water en vochtigheid.

Opstelling

Sowieso kan met ECO eigenlijk op elk dak wel een zonnepaneel geplaatst worden, mits daar voldoende ruimte is natuurlijk. Het FlatFix Fusion systeem ook in bijna alle situaties. Het aerodynamische ontwerp maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk zowel grote als kleinere systemen met een minimum aan ballast te plaatsen. Dat is belangrijk, omdat daken kwetsbare onderdelen zijn op onze huizen. Zeker oudere huizen, daar moeten niet nog eens 100 kilo’s draaggewicht bovenop worden gelegd dat 25 jaar moet blijven liggen. Wij leggen ook geregeld op dakkapellen zonnepanelen, en die zijn helemaal niet berekend op het gewicht. Toch durven we het met Fuison aan, doordat het gewicht uitstekend wordt verdeeld. Bij grotere vlakken panelen, komt het gewicht altijd aan de randen. Aan de randen van de vlak bevinden zich over het algemeen ook de draagmuren van het pand direct daaronder. Daar is het bouwwerk dus veruit het sterkst en dat is ook waar dit systeem zijn ballast stopt. Een ander voordeel van het systeem is dat dezelfde onderdelen kunnen worden gebruikt om een ​​klassieke zuid-opstelling te realiseren als  een oost-west of zelfs noord-zuid. Ofschoon 30° de ideale hellingshoek van een dak is, is met de installatiehoek van 13° van Esdec Fusion prima. Het zorgt ervoor dat uw zonnepanelen een ​​goede opbrengst leveren in vrijwel elke oriëntatie. ECO daarentegen is nog flexibeler. Desgewenst zou dit paneel onder elke hoek gelegd kunnen worden, maar dat zou wel betekenen dat er veel meer ballast op het dak moet. Standaard staat ECO op 20°. ECO vraagt in tegenstelling tot Fusion veel meer extra gewicht.  Dat komt doordat Fusion uitgerust is met windschermen, maar ECO niet. De kosten van ECO en Fusion zijn ongeveer gelijk.

Flatfix eco zonnepanelen   Flatfix fusion zwart zonnepanelen

Aërodynamische en gesloten systeem

Veiligheid is van cruciaal belang bij een zonnepaneelinstallaite. Het FlatFix Fusion-systeem is getest in de windtunnel, maar daarnaast is er ook de 100% gebruikerservaring die installateurs hebben met dit product. Als het niet deugde, zou Esdec overspoeld worden met claims. De enkele claims die er zijn binnengedruppelt over de jaren, komen vrijwel altijd uit montagefouten van de installateurs.

Zoals gezegd is ECO een open systeem waardoor er veel meer ballast nodig is. Bij Fusion is het aerodynamische en dichte ontwerp ontworpen om de zonnepanelen tegen weer en wind te beschermen. Maar zonnepanelen hebben ook verkoeling nodig. Als een zonnepaneel warmer wordt dan 25 C°, dan neemt de productie per graad procentueel af. Hoeveel die afneemt hangt af van het paneel. Zo’n gesloten systeem is daarom veilig, maar er moet wel lucht onder de panelen komen om de panelen af te koelen. Bij Fuision is daar gelukkig wel voldoende rekening mee gehouden om de juiste hoeveelheid ventilatie toe te laten. Zowel de zijkanten als de achterkant van het PV-systeem zijn afgeschermd door gebruik te maken van metalen windschermen die tegen het frame van de onderconstructie aan worden geboord aan de zijkanten van het vlak. Elk paneel heeft ook een achterscherm. Dit zorgt voor lage windbelasting van de zonnepanelen en het verhoogt daarmee de veiligheid ervan aanzienlijk.

Koeling en ventilatie van de zonnepanelen

Niet de constructie alleen bepaalt de temperatuur van de zonnepanelen en de lucht daaronder. De materialen zijn erop gekozen dat ze de warmte van de zon uitstralen waardoor de zonnepanelen passief  afkoelen. Het houdt de zonnepanelen koeler dan een normaal systeem. Volgens speciale tests uitgvoerd in het lab van Esdec, scheel dat zo 5 C°. Hierdoor levert het systeem meer op, en gaan de zonnepanelen nog langer mee.

Ventilatie zonnepanelen

Extra info ballast

Dit is een cruciaal onderwerp voor sommige mensen en daarom besteden we hier nog eens extra aandacht aan. Een aantal panelen in het systeem krijgen een ballast bak. Deze panelen worden automatisch door het software bepaald en er wordt berekend hoeveel ballast er in die bakken moet komen. Op aanvraag kunnen we u deze informatie ter beschikking stellen. Het maakt niet uit wat voor ballast wordt gebruikt in de bakken, zolang het gewicht maar overeenkomt met de berekening. Het is ook mogelijk om bestaand ballast van de locatie te gebruiken, bijvoorbeeld kiezels op een dak. Voor woonboot eigenaren is het zeer belangrijk dat hun woning goed uitgebalanceerd blijft. Er kan hier gewicht uit het ruim worden gehaald en worden neergelegd op dezelfde strategische punten als in het ruim van de woonboot om deze recht te houden. Over het algemeen gebruiken wij gewone stoeptegels voor het ballast.

Daklading

De daksteunen van Esdec Fusion zorgen voor een optimale drukverdeling op het dak. Vanwege het lage gewicht van het systeem is de gemiddelde puntbelasting op het dakmembraan lager dan 10kPa. De daksteunen kunnen zonder beschermende matje op elk type dakbedek worden gezet. De daksteunen zorgen ervoor dat het systeem iets boven het dak staat, op pootjes, zodat neerslag zoals regen en smeltwater gemakkelijk van het dak kan vloeien.

Esdec fusion daksteunen zonnepanelen

Kabelbeheer

Het is het veiligst, zeker bij grotere installaties of oppervlakken waar mensen zullen blijven komen, dat kabels netjes worden opgeborgen en niet los op het dak blijven liggen. Het ontwerp van Fusion omvat een geïntegreerd kabelbeheersysteem. Om de potentiële storing in de bekabeling van het PV-systeem te verminderen, kunnen de kabels en stekkers van de zonnepanelen eenvoudig worden bevestigd aan het montagesysteem zelf. De bekabeling rust niet op het dak.

Kabelbeheer ESDEC Fusion zonnepanelen

Thermisch effect

Het opwarmen van panelen was eerder al aangestipt als een mogelijk oorzaak van verliezen. Bij Esdec hebben ze daar rekening mee gehouden door de verschillende componenten door middel van klikbare vaste koppelingen met elkaar te verbinden. Zo kan het systeem boven stationaire daksteunen glijden, zonder dat ze loskomen van de basiselementen. Op deze manier heeft opwarming van het gebouw geen effect op het PV-systeem en vice versa. Dit voorkomt schade aan het PV-systeem of het dak waar de zonnepanelen op geplaatst staan.

Transport en installatie

Het lage aantal componenten en de gebruikte materialen zorgen voor een laag gewicht en volume. Dit maakt het systeem gemakkelijk te bewaren, te transporteren en te installeren. De hoofdcomponenten zijn door middel van slimme klikkoppelingen met elkaar verbonden. De basisprofielen zijn modulair en op maat, waardoor er op het dak niet gezaagd hoeft te worden. Naarmate de basisprofielen worden aangepast, zijn de zonnepanelen altijd optimaal opgesteld in verhouding tot elkaar. Hierdoor worden meetfouten voorkomen.

Voor een kwalitatief hoogwaardige aanbieding met Van der Valk montagemateriaal, bezoekt u onze tool.